Nagel- en voetproblemen

Eelt

Er is van eelt sprake waar de bovenlaag van de huid (de hoornlaag) is verdikt. Eelt heeft een geelachtige kleur. Eeltvorming ontstaat door overmatige druk en wrijving. In feite kan men eelt beschouwen als een bescherming die het lichaam aanbrengt tegen de van buiten komende druk of wrijving. Pathologisch eelt kan vakkundig verwijderd worden door de voetverzorger. Wat men zelf kan doen: zo'n twee keer per week een voetbad nemen met zachte zeep (niet langer dan vijf minuten per keer, daarna naspoelen). Verder: iedere avond de voeten incrèmen met vettige crème. Dit werkt verzachtend en voorkomt kloven.

Kloven

Soms kan het eelt kloven en barsten gaan vertonen. Vaak treedt dit op aan de hiel en is het erg pijnlijk. Deze kloven kunnen zelfs gaan bloeden en ontsteken. De oorzaak is dat het eelt erg droog is. Vooral bij het lopen op blote voeten en 's zomers is het eelt droger en treden kloven gemakkelijker op. De voetverzorger kan handmatig of machinaal de harde randjes weghalen en nabehandelen met zalf. Een open kloof kan met betadinezalf worden behandeld en verbonden. Een kloof die niet open is kan worden behandeld met bijvoorbeeld levertraanzalf.

Likdoorn

Een likdoorn, vroeger ook eksteroog genoemd, is een verharde, naar binnen gegroeide eeltkern in de vorm van een puntzakje, met de punt in de huid gericht. Meestal ontstaat de likdoorn in een eeltplek als gevolg van langdurige plaatselijke wrijving en druk. De kleur is glasachtig geel. De eeltkern of eeltpit kan druk uitoefenen op zenuwuiteinden en daardoor erg veel pijn veroorzaken. Op den duur kunnen weefsels zelfs in een ontstekingachtige toestand raken door de constante druk die de likdoorn uitoefent. Likdoorns ontstaan door verkeerde schoenen, door een verkeerde stand van de voet of de tenen. De voetverzorger kan de likdoorn vakkundig verwijderen. Als dit met regelmaat gebeurt door middel van snijden, frezen en drukvrij leggen kan de likdoorn op den duur kleiner worden en zelfs verdwijnen, mits natuurlijk de oorzaak ook wordt opgeheven.

Hoe los je voetproblemen op!

Zwemmerseczeem

Zwemmers eczeem is een schimmel die het beste gedijt in een vochtige en warme omgeving. Bovendien is een hoge pH waarde van de voethuid ook goed voor de ontwikkeling van een schimmel. Het geregeld wassen van de voeten met zeep kan dus averechts werken!

Neem de volgende aanwijzingen in acht om ze snel mogelijk van zwemmerseczeem af te komen:

  • Was de voeten niet met zeep of met een zeep met een zure pH waarde.
  • Droog de voeten na het wassen altijd goed af, ook tussen de tenen. Gebruik voor het afdrogen van de voeten een aparte handdoek en was deze na gebruik op 60 graden.
  • Draag zo veel mogelijk sokken (eventueel teensokken) die vocht opnemen.
  • Draag schoenen die ventileren.
  • Gebruik een schimmeldodende voetcrème.
  • Behandel schoenen en sokken met een schimmeldodend middel.

Wintertenen

Wintertenen (ook wel wintervoeten genaamd) onstaan doordat de voeten te lang aan kou zijn blootgesteld. Dit probleem zal zich sneller voordoen wanneer er sprake is van een slechte doorbloeding van de haarvaatjes in de voethuid. Mensen met wintertenen hebben last van rode en gezwollen plekken die met name bij kou erg pijnlijk kunnen zijn.

Voetproblemen bij kinderen

Voetproblemen ontstaan bij kinderen veelal vòòr het tiende jaar. Dit heeft vaak de volgende oorzaken:

  • De kinderen blijven toch op de schoenen lopen ondanks dat ze er zijn uitgegroeid.
  • De kinderschoenen worden te klein gekocht/verkocht. Dat geeft vaak op latere leeftijd pas problemen.

Ga naar een professionele kinderschoenen verkoper om de schade te voorkomen.

Ingroeiende nagel

Een nagel waarbij de rand of punt van de nagel in de nagelplooi drukt en pijnklachten geeft vormt de eerste fase van een ingroeiende teennagel. Daarbij kan zich in de nagelplooi eelt vormen, Men noemt dit stadium: speudo-incarnatus. Bij de volgende fase dringt de nagelpunt in de huid en kan daarbij veel pijn en een uitgebreide ontsteking veroorzaken. Meestal treedt het probleem op bij de grote teen. De meest voorkomende oorzaken van ingegroeide nagels zijn:

  • Verkeerde schoenen (te smal of the kort).
  • Verkeerd knippen (te kort en/of ronde hoekjes).
  • Afwijkende vorm van de nagel (bijvoorbeeld een tunnelnagel).
  • Zweetvoeten.
  • Trauma (klap of stoot door sport enz.).
  • Afwijkende stand van de voet (platvoet of knikvoet).

Een pseudo-ingegroeide nagel kan over het algemeen goed door de pedicure/voetverzorgster behandeld worden. Hierbij wordt het eelt uit de nagelplooi verwijderd,de zijkant van de nagel afgevlakt en de nagel drukvrij gelegd. Als de oorzaak een bolle nagel is, dan kan een nagelbeugel worden aangebracht, zodat de vorm wordt gecorrigeerd. Nagelbeugeltechniek kan een vervelende chirugische ingreep voorkomen, mits men er op tijd bij is. Als de teen namelijk al ernstig ontstoken is, moet men zich door een arts laten behandelen, Als er pijn en roodheid ontstaan moet u drie keer per week een voetbad nemen (niet langer dan 10 minuten) met een oplossing van zeezout (drogist of reformwinkel) en dagelijks een druppeltje betadine jodium in de nagelwal laten vallen, Dit voorkomt dat de ontsteking opnieuw de kop opsteekt.

Een afspraak maken?

In verband met een overvolle praktijk kan ik geen nieuwe cliënten behandelen.